Szukasz pomysłu na jutrzejszy obiad? Z pomocą przyjdą zawodnicy najlepszej hokejowej ligi świata! Jak się okazuje wielu z nich to nie tylko świetni hokeiści, ale także wyśmienici kucharze. Mamy dzisiaj dla Was przepisy na pełną ucztę – będzie coś na przystawkę, danie główne i deser. No to zaczynamy!

PRZYSTAWKA

Casserole z zieloną fasolą autorstwa Ryana Millera (Anaheim Ducks)

Miller: Kiedy myślę o Święcie Dziękczynienia nasuwa mi się tylko jedno danie. Mama zawsze przygotowywała casserole z zieloną fasolą. To bardzo popularna potrawa w moich rodzinnych stronach. Do zapiekanki dajemy zieloną fasolę, pieczarki i na górę cebulę przygotowaną w stylu french onion. Wszystko razem pieczemy i wychodzi z tego bardzo przyjemna przystawka. Zawsze mamy ją w domu na Święto Dziękczynienia, czasami na Boże Narodzenie.

DANIA GŁÓWNE

Żeberka wieprzowe autorstwa Erica Gryby (Edmonton Oilers)

Gryba: Kocham żeberka. Przygotowywanie ich to prawdopodobnie moja ulubiona rzecz na świecie do roboty. Przygotowuję je za pomocą metody 3-2-1. Najpierw nacieram żeberka musztardą dijon. Potem dodaję zioła i wkładam do wędzarni na trzy godziny w 155 stopniach. Co pół godziny spryskuję je sokiem jabłkowym, co pozwala zachować w nich wilgoć. Potem wyjmuję je z wędzarni i zawijam w folię aluminiową. W środku folii jest ponownie sok jabłkowy oraz wódka, która pozwala również utrzymać soki w mięsie. Zmieniam temperaturę do 225 stopni i ponownie wkładam żeberka do wędzenia na dwie godziny. Po dwóch godzinach ściągam folię i trzymam je jeszcze w wędzarni kolejną godzinę.

Just pullin'!

A post shared by Eric Gryba (@grybes02) on

Po sześciu godzinach w końcu są gotowe. Ponownie daje je na folię aluminiową i czekam około dwudziestu minut, aby soki dobrze się ułożyły. Folia pomaga podtrzymać temperaturę. W trakcie sezonu nie jestem w stanie robić tego zbyt często, ale latem jest to częste danie w moim domu. Uwielbiam gościć ludzi.

Smażony indyk autorstwa Stefana Noesena (New Jersey Devils)

Noesen: Zacząłem gotować kilka lat temu. Jak na razie zrobiłem dwa smażone indyki, ale obydwa wyszły dosyć dobrze. Najpierw musimy mieć dobrego, dużego indyka. Potrzebujemy oleju kukurydzianego, nie można użyć jakiegoś innego. Głęboko smażone mięso wychodzi w oleju kukurydzianym znacznie lepiej. Indyka przygotowujemy w marynacie cajun. Przyda się strzykawka, aby jak najlepiej rozprowadzić mieszankę. Resztę daję na górę razem z mieszanką ziół i nacieram indyka, co pozwala mieć na górze chrupiącą skórkę. Następnie smażę go przez niemal półtorej godziny, czasami godzinę. Po wyciągnięciu daje mu około 20 minut, po czym przystępuję do krojenia.

Włoskie meatballsy autorstwa Kyle’a Palmierego (New Jersey Devils)

Palmieri: Zacząłem gotować, kiedy grałem pierwszy sezon w AHL. Mieszkałem w Syracuse, gdzie zimy dawały w kość. Nie miałem sił wychodzić na miasto na obiad. Mieszkałem z Nickiem Bonino i Mattem Clarkiem i wówczas chyba wszyscy złapaliśmy zajawkę na gotowanie. Ja gotowałem głównie włoską kuchnię. Meatballsy to moje flagowe danie. Używam prostego przepisu. W równych proporcjach daję wołowinę i pikantną włoską kiełbasę. Potem dodaję trochę posiekanego prosciutto, aby dało trochę słonego posmaku. Potem tradycyjne składniki: jajko, bułka tarta, posiekana pietruszka i parmezan. Potem smażę je na patelni i przez chwilę gotuję w sosie.

Łosoś autorstwa Cama Atkinsonsa (Columbus Blue Jackets)

Atkinson: Dorastałem z pięcioma braćmi i mój tata kochał gotować. Każdego letniego wieczora mieliśmy grille. Wszyscy moi bracia potrafią gotować, oglądaliśmy razem Food Channel. Mój najlepszy przepis to specjalny sos do łososia. Mieszamy domowej roboty włoski dressing z odrobiną musztardy dijon. Dodajemy sporą ilość kopru. Można dodać trochę kaparów, ale osobiście za nimi nie przepadam. Trzeba uważać z musztardą, jej zbyt duża ilość może zabić smak sosu. Potem już wszystko zależy od tego jak przygotowujemy łososia. Ja smażę go na patelni, cztery minuty z każdej strony, sos dodaję zaraz po tym, jak odwrócę rybę. Wychodzi pysznie.

Get in my belly 🍷🧀

A post shared by camatkinson13 (@camatkinson13) on

DESER

Chocolate Chip Cookies autorstwa Aarona Ekblada (Florida Panthers)

Ekblad: Podczas mojego pierwszego sezonu w lidze mieszkałem razem z Megan i Williem Mitchellami. Przyjęli mnie pod swój dach. Megan chodziła do szkoły gastronomicznej, więc znała się na kuchni. Raz robiliśmy ciasteczka. Przepis jest dosyć standardowy, ale zamiast gotowych chocolate chips użyła pełnych tabliczek czekolady, które drobno pokroiła. Podłapałem ten przepis.

Składniki:

  • 2 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • kostka masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2/3 szklanki drobnego białego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 tabliczka czekolady, pokrojona na kawałki

http://a2.espncdn.com/combiner/i?img=%2Fphoto%2F2017%2F1122%2Fr292766_2_400x600_2%2D3.jpg&w=267Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik go do temperatury ok. 180 stopni Celsjusza.
  2. Wymieszaj mąkę, sodę i łyżeczkę soli w dużej misce.
  3. Ubij masło z cukrem do gładkości, około cztery minuty. Dodaj jajka, jedno na raz. Dodaj wanilię. Na końcu dodaj wymieszane suche składniki i wszystko wymieszaj mikserem. Dodaj czekoladę i wymieszaj.
  4. Na blasze do pieczenia uformuj ciasteczka, około 12 ciastek na blachę; pamiętaj, aby zachować miedzy nimi około 5-centymetrowe odstępy. Piecz 12-15 minut. Po wyjęciu wystudź, a potem enjoy!

 

 

//////////////////////////////////////////////

 

Jeśli ugotujecie coś z przepisów podanych tu przez hokeistów NHL, dajcie znać w komentarzach. Udokumentowane zdjęciami dania redakcja nagrodzi gadżetami 🙂

3 KOMENTARZE